úterý 27. prosince 2011

Dorty 2 (Cakes 2)

A přišly na řadu další dorty, tentokrát se šlehačkou. Měřítko je různé, nejčastěji 1:6 (pro Barbie) a 1:4 (pro  panenky Tonner 16 palců), ale občas udělám i menší 1:12.
Next cakes, this time with whipped cream. A measure is various, very often 1:6 (for Barbie size) and 1:4 (for Tonner dolls 16 inches) but sometimes I make also smaller miniatures 1:12.

pondělí 26. prosince 2011

První dorty (First cakes)

Těžko říct, které dorty byly ty první, ve velmi krátkém období jsem jich udělala spousty, a tak začínám první várkou těch nejjednodušších, které jsem udělala. Dortů mám opravdu hodně, vlastně jsem dosud dělala téměř výhradně sladké věci, takže vás zahrnu sladkostmi :-)). Nebojte, už pracuji i na slaných pokrmech.

Hard to say which cakes were first, in a short time I did a lot of cakes, I present my easiest cakes that I did. Because I have realy a lot of cakes, so I will bombard you with my sweets :-)). Don´t worry, I work also on salty dishes.

pátek 9. prosince 2011

Úplně jednoduché návody (Very easy tutorials)

Blog o miniaturách jsem si založila nedávno, ale miniatury vyrábím už několik let, no a tak jsem popřemýšlela, jestli má vůbec cenu dávat i ty starší a překonané věci do návodů, ale rozhodla jsem se, že ano. Není to tak hezké, není to tak dokonalé, mnohé postupy jsem už 100x vylepšila, ale pokud jsem už začala uveřejňovat ty nejstarší věci, pak musím ukázat i ty nejstarší postupy. Třeba i proto, abyste viděli, že když se člověk dostatečně snaží a baví ho to dlouho, že může stále něco objevovat a zlepšovat se. Hmm..... tedy doufám, že se stále zlepšuji. :-)) A tak je tady první jednoduchý tutorial, nic světoborného, jen ukázka jednoduchých dortíků, zvládnou to i děti.

Recently I have founded my blog about miniaturas but I have made them for several years, so I thought if is necessary  to show you my old tutorials. And I decided that yes! They aren´t so nice, they aren´t so perfect, a lot of tutorials I made better during years but.... if I showed you my beginning in modeling, I have to show you the oldest tutorials. There is maybe only one reason - to show you that a person who tries it again and again and likes it for the long time, she/he can increase in it. Hm.... I hope that I always increase :-)). There is a very simple tutorial about easy cakes, it won´t be problem for children too.




středa 7. prosince 2011

A jak to bylo dál? (How did it continue?)

Na dlouhá léta jsem se modelování nevěnovala, ale protože se můj panenkovský koníček hodně rozrostl a já začala mít potřebu doplňovat interiéry i jídlem, tak jsem se do toho znova pustila. Ale nesmějte se mi, :-))  až vám řeknu, co jsem udělala. Objevila jsem sice fimo, ale vzala jsem jen jednu barvu, vymodelovala z ní to, co jsem chtěla a pak vzala ty samé tempery, jako před léty, a upečené výrobky jsem opět namalovala (první tři obrázky). Ale to už jsem se rozhlížela po netu, jak se to vlastně dělá správně s tím fimem a tak na dalších třech obrázcích jsou moje první dortíky z fima, stále nic moc, ale už jsem tomu začala přicházet na chuť.

For the long time I haven´t done modeling but my doll´s hobby was bigger and bigger and I needed to fill my doll´s rooms with food, so I started again. Don´t laugh at me :-)) when I tell you what I did. Although I discovered fimo, I took only one color, modeled some things from it and than I painted it with the same watercolours like many years ago... (first three pictures). But I looked for the right technique and on the next three pictures there are my first cakes. Of course, it was nothing special but I tried to be better and better.


Začátek (The beginning)

Každý nějak začínal a já s modelováním začala v roce 1982. Samozřejmě z moduritu, nic jiného na trhu nebylo, byl jen bílý, lepivý, pracovat se s ním muselo, jen když jste si neustále máčeli ruce ve vodě a já se divím, že jsem z něj byla i přesto schopná udělat něco, na co se dalo koukat. Všechno bylo nejprve vymodelované, pak uvařené ve vodě a nakonec jsem to namalovala obyčejnými temperovými barvami a nalakovala. Vznikaly tak hlavně malé obrázky na zeď, brože nebo přívěsky na řetízky. Ale vytvořila jsem i prostorové věci, už se skoro nic nedochovalo, nebo jsem použila moduritové miniatury na dekoraci obrázků, které jsme malovala na dřevo. To, co vidíte na fotkách, jsou téměř 30 let staré výrobky, na kterých se odlupuje barva, opadávají miniaturní části.... takže omluvte kvalitu, ale jsou to mé začátky a ty jsem vám chtěla ukázat.

Each of us somehow began and I started to make a models in 1982. Of course, from the old, white, sticky material called Modurit, nothing better was there, I had to work with wet hands when I modeled from it and I wonder that I was able to do something a little nice. All of my products were from white material, than I boiled them in water and finally I painted them with common acrylic colors and varnished them. Mainly I created small pictures and pendants, sometimes I used miniature decorations for my painting on wood. Everything what you can see here, is nearly 30 years old, colors slough, decorations are broken..... so, excuse the quality but it was my beginning and I wanted to show you it. (Sorry for my English, it isn´t perfect.)

neděle 4. prosince 2011

Proč další blog?

Inu proto, protože jsem k tomu rozhodnutí dospěla. Mám hodně aktivit a koníčků, a když jsem založila před nedávnem povídací blog a objevila jsem jeho možnosti, rozhodla jsem se, že musím mít další. Že ho zkrátka nutně potřebuji :-)) Ano, bude věnovaný mým miniaturám, které tvořím moc ráda, ale velice nepravidelně, někdy po větším množství, někdy jen sem tam kousek, nezapomenu vždy nafotit, ale uveřejňovat na stránkách http://www.erica.cz každý dortík, to se mi nechce. A když už to i zveřejním, tak pak zapadne mezi tu spoustu šatů a panenek a jiných koníčků, zkrátka si myslím, že jim nevěnuji dostatek prostoru. Když jsem tak brouzdala po internetu, tak jsem našla spousty blogů s miniaturami a došlo mi, že mám dostatek materiálu na to, abych takový blog zaplnila. Myslím si, že budu mít pořád co uveřejňovat, jelikož jsem stále jen na začátku a neustále něco dalšího objevuji. Výzev je přede mnou více, než bych si přála, ale asi je to tak dobře, až nebudu mít co objevovat, pak mě to asi přestane bavit. Tak vítejte...